Wanneer is sprake van een oldtimer?

Oldtimer betekent letterlijk vertaald uit de oude tijd. Wanneer er over voertuigen gesproken wordt, betreft het klassieke voertuigen. Het model van deze klassieke voertuigen, wordt dan al jaren niet meer gemaakt.

Er is echter ongeacht het model wel een minimale ouderdom voor deze voertuigen afgesproken. Zo spreekt men bij auto’s over een oldtimer, wanneer de auto minimaal 25 jaar oud is. Voor bromfietsen en motoren geldt echter de minimale leeftijd van 30 jaar. Betreft het echter een oldtimer verzekering, dan kan deze al worden afgesloten voor voertuigen die 12 jaar of ouder zijn.

Wel is dan belangrijk, dat het type van deze voertuigen niet meer in productie is. Bijvoorbeeld een Volvo 740 uit 1996 komt wel in aanmerking voor een oldtimer verzekering, terwijl een Volkswagen Golf die 19 jaar oud is niet in aanmerking komt.

Welke voor- en nadelen met een oldtimer?

De twee grootste voordelen van een oltimer:

Hoewel vooral liefhebbers in oldtimers rijden, komen er steeds meer oldtimer rijders bij, omdat het stukken voordeliger is. De lagere kosten zijn tevens het grootste voordeel van een oldtimer. Niet alleen de oldtimer verzekering is namelijk stukken goedkoper, dan een reguliere verzekering, maar u betaalt tevens geen belasting.

Nadelen oldtimer:

Wanneer u handig en technisch bent hoeft een oldtimer niet nadelig te zijn. Echter rijdt u alleen een oldtimer voor de lage vaste lasten, denk dan wel na over het onderhoudt. Oudere auto’s vereisen nu eenmaal meer zorg en onderhoudt. Moet u dit allemaal uitbesteden, dan kan dat een prijzige aangelegenheid worden. Daarnaast is het verbruik van oudere auto’s in de regel niet zo zuinig als de nieuwe type auto’s. Het zijn dus de variabele lasten die een oldtimer alsnog duur kunnen maken.

Waar de beste oldtimer verzekering

Voordat u een oldtimer verzekering afsluit, is het van groot belang dat u precies weet wat u verwacht van deze verzekering. Bent u bijvoorbeeld allen opzoek naar de goedkoopste verzekering, kijk dan goed naar de voorwaarden en het type dekking dat u krijgt. Uw auto laten verzekeren bij gerenommeerde en vooraanstaande verzekeringsbedrijven, geeft u in de meeste gevallen wel de meeste zekerheid. Enkele goede verzekeraars voor uw oldtimer zijn: Fortis, Unive, Europeesche en de ANWB.

Vergelijk voor je beslist

Vergelijk de nodige oldtimer verzekeringen voordat u er een afsluit. Online zijn daar prima mogelijkheden voor, door eenvoudigweg bij de zoekmachines oldtimer verzekeringen vergelijken in te geven. Let bij dit vergelijk goed op wat de grootste verschillen zijn. Verschillen in de prijs betekent veelal ook verschillen in de voorwaarden. Verder krijgt u tijdens het vergelijken van de diverse verzekeringen tevens uitleg over de vele mogelijkheden en hoe eenvoudig het is om een oldtimer verzekering af te sluiten.

Wat kost een oldtimer verzekering

Wat de kosten zijn van een oldtimer verzekering is afhankelijk van vele factoren. Dat het goedkoper is dan een reguliere verzekering is in ieder geval wel duidelijk. De kosten zijn tevens afhankelijk van het verzekeringsbedrijf en haar voorwaarden. Zo zijn er een aantal vragen die van belang zijn voor de prijs van de oldtimer verzekering, zoals:

  • Hoeveel kilometers rijdt u jaarlijks in de oldtimer?
  • Gebruikt u uw oldtimer dagelijks of heeft u nog een eerste auto?
  • Welk type auto is het?