Het aangaan van tijdelijke autoverzekering

Om een binnen Nederland nog niet geregistreerde auto te laten rijden dient een tijdelijke autoverzekering afgesloten te worden. Het geeft de mogelijkheid om de auto voor registratie op te halen door daartoe verzekeringsdekking voor de korte termijn af te geven. Met welke aspecten moet men rekening houden indien men een tijdelijke autoverzekering gaat afsluiten?

Importeren auto

Om een auto te kunnen importeren en laten keuren dien je eerst de auto naar het land te vervoeren. In die periode is het van belang dat het voertuig is verzekerd. Ook dan kunnen er ongelukken voorkomen. Door gebruik te maken van de tijdelijke autoverzekering kan men het voertuig uit ieder Europees land importeren terwijl men wel is verzekerd. Op die manier kan de auto naar het land worden gehaald waarbij men geen zorgen hoeft te maken aangaande vergoedingen bij eventuele schade.

Compleet casco als tijdelijke verzekering

Je doet er goed aan om de auto onder een complete casco te laten verzekeren. Daarmee voorkom je dat je tijdens deze korte termijn door een ongeluk veel onkosten hebt. Het vergoed daarbij de schade aan jouw auto als die van de betrokken partij. Je bent daarmee goed gedekt tegen ongewenste schade. Kom je bij het tijdelijke vervoer in verkeerstechnische problemen dan heb je de zekerheid dat schade wordt gedekt. Neem ook de tijdelijke autoverzekering zodat je tijdens het rijden op de openbare weg altijd verzekerd bent.

Basis registratie RDW

Het RDW verzorgt de registratie van alle voertuigen in bezit van eigenaren ingezeten in Nederland. Daar wordt ieder voertuig gecheckt alvorens het een nieuw kenteken krijgt. Iedere geïmporteerde auto dient in het bezit te zijn van een officieel Nederlands kenteken in combinatie met een erkende autoverzekering. Voordat dit mogelijk is dient de auto ten eerste een keuring te ondergaan, waarna het bij het RDW centraal wordt geregistreerd.

Duur tijdelijke autoverzekering

Afhankelijk van de omstandigheden kan de duur van de tijdelijke autoverzekering variëren. Gewoonlijk zal het echter voor de korte termijn zijn, zoals vijftien dagen of een maand. Daarmee heeft men normaal voldoende tijd om de auto het land verzekerd en al binnen te rijden. Uiteraard kan men ook voor een nog langere tijd de autoverzekering aan te gaan, indien men bijvoorbeeld eerst een tijd in het buitenland met die auto moet rondrijden alvorens Nederland aan te doen.

Autoverzekering bij huur

Een andere vorm van een tijdelijke autoverzekering sluit men af indien een auto wordt gehuurd of geleast. In principe is de eigenaar de verhurende partij, echter de verzekering wordt afgesloten door de gebruiker. Men sluit een tijdelijke autoverzekering af voor de termijn waarover de huur wordt aangegaan. Men heeft daarin zelf de vrijheid te beslissen hoe lang van de auto gebruik wordt gemaakt en hoe lang dus de tijdelijke autoverzekering moet duren.

Altijd afsluiten

Ongeacht waar een auto vandaan komt, om ermee op de openbare weg te rijden moet het verzekerd zijn. Voordat je op stap gaat met de auto dien je er zeker van te zijn dat daartoe een autoverzekering is afgesloten. Heb je voor de korte termijn een overgangsdekking nodig dan neem je tijdelijke autoverzekering zodat schade altijd wordt vergoed.