Een WA verzekering is verplicht in Nederland voor iedereen die een auto op zijn naam heeft. Dit is in de wet vastgelegd via de Wet op de Aansprakelijkheid. Een WA-verzekering is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Omdat bij ongelukken grote bedragen gemoeid kunnen gaan, zeker in geval van blijvende schade (invaliditeit) is een verzekering verplicht gesteld. Een WA verzekering heeft een andere dekking dan een All-risk verzekering of een beperkt casco verzekering.

Beperkte casco verzekering

Deze verzekering is een aantrekkelijke vorm tussen de WA en de All Risk verzekering. Waarom? Omdat naast het aansprakelijkheidsrisico deze verzekering bovendien een aantal schades dekt (buiten uw schuld) die aan uw auto kunnen ontstaan. De beperkte casco verzekering wordt soms in verschillende modules opgedeeld door autoverzekeraars en kan dus verschillen in dekking.

All risk verzekering

De meest volledige All risk verzekering ofwel volledig casco verzekering dekt naast alle risico's van de WA en beperkte casco ook zelf veroorzaakte ongevallen (slippen ed). Het is de meest complete verzekering voor uw auto. Bij een Volledig Casco verzekering wordt namelijk uitgegaan van de oorspronkelijke cataloguswaarde van een auto.

Let op: Wanneer je je auto total loss rijdt krijg je (slechts) de dagwaarde van je auto uitgekeerd. Daarom is deze verzekering is vooral zinvol als de auto nog niet zo oud is!